Lidera Plaid Cymru a afirmat că rezultatul consultării populare din 23 iunie privind apartenenţa Marii Britanii la UE „a schimbat totul'' pentru partidul său.

„În orice eventualitate, cu Scoţia votând pentru a rămâne (în UE), Marea Britanie va înceta să existe în viitorul apropiat. Şi Irlanda Nord va lua în calcul viitorul ei'', a susţinut Wood, care a subliniat că'Ţara Galilor nu îşi poate permite să devină partea uitată a entităţii Anglia şi Ţara-Galilor.

Declaraţia Plaid Cymru, partid care nu guvernează Ţara Galilor, survine în contextul anunţului autorităţilor scoţiene conform căruia ar putea fi organizat un nou referendum privind independenţa Scoţiei, pentru ca aceasta să poată rămâne în interiorul UE după Brexit. De asemenea, în Irlanda de Nord unii politicieni republicani au cerut unirea cu Republica Irlanda.

Plaid Cymru va organiza în curând o conferinţă specială pentru a analiza poziţia sa post-Brexit.

Sprijinul pentru independenţă rămâne mai redus în Ţara Galilor decât în Scoţia, iar parlamentul regional de la Cardiff este dominat de Partidul Laburist. La referendumul de joia trecută, majoritatea galezilor au votat pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Rezultatele definitive ale referendumului din 23 iunie arată că 51,9% dintre britanici au votat în favoarea Brexit-ului. Prezenţa la vot a fost de 72,2%. Numărul votanţilor care s-au pronunţat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.