Într-un interviu apărut luni în cotidianul Rzeczpospolita, Kaczynski, preşedintele partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), a declarat, după votul britanicilor în favoarea ieşirii din blocul comunitar, că „trebuie păstrată o Europă a statelor naţionale care să colaboreze strâns între ele, în cel mai bun caz sub forma unei confederaţii".

Polonia „vrea să rămână în Uniunea Europeană, evident", a spus el, după ce a invocat câteva tendinţe centrifuge, în Franţa în special, dar şi în Olanda, Austria şi Cehia.

„Avem o criză, iar răspunsul cel mai bun nu este menţinerea situaţiei actuale, deoarece acest lucru se va termina printr-o catastrofă", a precizat el.

Uniunea Europeană, a adăugat Kaczynski, trebuie în primul rând să îşi păstreze toate competenţele necesare pentru a menţine piaţa unică. „Trebuie menţinut tot ceea ce este necesar pentru libera circulaţie a persoanelor şi capitalului", a subliniat el.

„Trebuie de asemenea ca UE să devină un adevărat actor politic internaţional, inclusiv în domeniul militar", iar asta nu înseamnă a fi "împotriva NATO, ci alături de NATO", a mai explicat omul politic polonez.

El vrea alegerea unui preşedinte al UE, post care ar trebui în primul rând oferit reprezentanţilor celor mai mici ţări, pentru a se evita o dominaţie a greilor. „Un astfel de preşedinte ar trebui să aibă competenţe bine delimitate, însă considerabile, spre exemplu pentru a conduce politica străină a UE în faţa marilor actori ca Rusia, China, SUA sau India", a adăugat Kaczynski.

Competenţele prezidenţiale ar urma să se extindă de asemenea şi asupra armatei, care ar trebui să fie orientată spre două fronturi: estic şi sudic, a continuat Kaczynski, recunoscând în acelaşi timp că „şansele ca aceste proiect să se realizeze nu sunt mari".

În plus, el şi-a exprimat dorinţa pentru o reformă a Parlamentului European, „în aşa fel încât să fie format din reprezentanţi ai parlamentelor naţionale".