De asemenea, cele două state vor face schimb „cât mai curând posibil” de ambasadori, a declarat primul ministru turc, salutând 'un pas important' în vederea normalizării relaţiilor dintre cele două ţări după şase ani de tensiuni.

Turcia, a anunţat el, va trimite vineri peste 10.000 de tone de asistenţă umanitară din portul turc Mersin (sud) spre portul israelian Ashdod pentru palestinienii din Fâşia Gaza, aflată sub blocadă israeliană.

„Ne-a luat mulţi ani pentru a pregăti acest acord (...) Relaţiile noastre se normalizează cu acest text”, a mai spus Yildirim.

Ankara a fost aliatul regional cheie pentru Israel până în anii 2000.

Dar relaţiile lor s-au deteriorat apoi, în special în 2010, ca reacţie la asaltul lansat de un comando israelian împotriva Mavi Marmara, o navă închiriată de o organizaţie umanitară turcă într-o încercare de a sparge blocada israeliană împotriva Fâşiei Gaza. Această operaţiune s-a soldat cu moartea a zece cetăţeni turci.

Israelul a prezentat scuze Ankarei în 2013, dar tensiunile au reapărut în anul următor după o nouă ofensivă israeliană în Fâşia Gaza.

Pe de altă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că blocada maritimă impusă de ţara sa de zece ani Fâşiei Gaza va rămâne în vigoare şi după acordul cu Turcia. Netanyahu a făcut această declaraţie la Roma, la scurt timp după ce Israelul şi Turcia şi-au oficializat normalizarea relaţiilor.