O serie de explozii au vizat localitatea majoritar creştină Al-Qaa, situată în regiunea Bekaa, unde cel puţin patru atacatori sinucigaşi şi-au detonat explozibilul aflat asupra lor, a indicat o sursă militară pentru agenţia franceză de presă.

Potrivit acesteia, primul atacator s-a aruncat în aer în faţa unei case din sat. Alertaţi, sătenii s-au grăbit să vină la faţa locului şi atunci alţi trei kamikaze au intrat în acţiune.

Agenţia naţională de Informaţii (ANI) a informat cu privire la patru atacuri sinucigaşe separate la un interval de zece minute. O bombă a explodat, apoi cel puţin doi atentatori sinucigaşi s-au aruncat în aer, declarase anterior pentru AFP un responsabil libanez din domeniul securităţii.

Potrivit lui Georges Kettaneh, secretar general al Crucii Roşii libaneze, cel puţin opt persoane, inclusiv trei atentatori sinucigaşi, au fost ucise şi alte 15 rănite.

Agenţia de presă Reuters a relatat că seria de atentate de luni dimineaţă din estul Libanului s-a soldat cu şase morţi şi 19 răniţi.

Zona de frontieră cu Siria a fost de mai multe ori scena unor confruntări între armata libaneză şi grupări jihadiste precum Frontul Al Nosra, ramura siriană a Al Qaida, sau gruparea extremistă sunnită Statul Islamic (SI).

Aceste confruntări s-au intensificat în august 2014, când Al Nosra a răpit 30 de soldaţi şi poliţişti libanezi la Arsal. Conform AFP, 16 dintre ei au fost eliberaţi după câteva luni de negocieri.

Implicarea puternicei mişcări şiite libaneze Hezbollah de partea regimului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad a dus la escaladarea tensiunilor confesionale în Liban, care adăposteşte peste 1,1 milioane de refugiaţi sirieni, un sfert din populaţia sa.

Mişcarea Hezbollah, apropiată de Iran, un alt aliat al Damascului, a trimis mii de combatanţi pentru a ajuta regimul sirian să lupte cu rebelii şi cu jihadiştii.