Recunoscând că Uniunea Europeană „este pusă dur la încercare", Frank-Walter Steinmeier şi Jean-Marc Ayrault au spus că blocul comunitar se confruntă cu o serie de crize în sudul şi estul său, în timp ce economia îşi revine cu greutate. Redactarea acestui document a început înainte ca Marea Britanie să voteze joi la referendum pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

„Nici un simplu apel pentru mai multă Europă, nici o fază de pură reflecţie nu poate fi un răspuns adecvat", au subliniat cei doi în document, din care Reuters a obţinut o copie.

„Pentru a evita eroziunea lentă şi tăcută a proiectului nostru european, trebuie să ne concentrăm mai mult pe lucrurile esenţiale şi pe a răspunde aşteptărilor concrete ale cetăţenilor noştri", au adăugat ei.

Cei doi miniştri, ai căror ţări se află la baza UE, au mai spus că este important să se recunoască faptul că statele membre au poziţii diferite în privinţa aprofundării integrării europene.

„Trebuie să găsim căi mai bune de a gestiona nivelurile diferite de ambiţie, pentru a ne asigura că Europa răspunde mai bine aşteptărilor tuturor cetăţenilor europeni", au mai precizat ei.

În acest sens, Steinmeier şi Ayrault au propus trei iniţiative: un Acord European de Securitate, o politică europeană comună privind azilul şi migraţia şi impulsionarea creşterii şi aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare.