„Aparţinem Uniunii Europene şi nu vom organiza un referendum despre acest aspect fundamental”, a subliniat Rasmussen, într-o conferinţă de presă, în care şi-a exprimat regretul pentru rezultatul scrutinului de joi din Marea Britanie şi a recunoscut că votul britanicilor naşte posibilitatea unei Uniunii Europene mai subţiri.

„Nu prevăd că va exista, într-un viitor previzibil, o situaţie în care să avem nevoie să luăm o pauză”, a subliniat Rasmussen.

Reacţia sa survine în contextul în care Partidul Poporului (populist, antiimigraţie), care asigură sprijin parlamentar guvernului liberal minoritar al lui Rasmussen, a anunţat, prin vocea liderului Kristian Thulesen Dahl, la postul de radio DR, că vrea organizarea unui referendum despre menţinerea ţării în UE, după ce Marea Britanie îşi va negocia termenii viitoarei relaţii cu Uniunea.

Un sondaj de opinie publicat în această săptămână a arătat că 59% dintre danezi sunt împotriva desfăşurării unei consultări similare celei din Marea Britanie, doar 33% fiind pentru.

Un purtător de cuvânt al social-democraţilor, cel mai mare partid de opoziţie, a afirmat, la acelaşi post de radio, că este în interesul clar al ţării să rămână în UE.

Liderul UKIP (Partidul pentru Independenţa Marii Britanii, eurosceptic), Nigel Farage, a declarat, înainte de anunţarea final al referendumului din Marea Britanie, că un Brexit ar declanşa un efect de domino prin care ţări nord-europene vor părăsi UE, începând cu Danemarca.

„Democraţii Suedezi vor creşte acum presiunea asupra guvernului şi vom cere ca Suedia să înceapă imediat să renegocieze acordurile (europene) pe care le-am asumat şi pentru ca poporul suedez să se poată pronunţa într-un referendum despre o viitoare apartenenţă la UE”, a declarat Jimme Akesson, liderul formaţiunii antiimigraţie, într-un comunicat.