Numeroase mass-media ucrainene, între care Unian, Segodnya, Novoe Vremea şi Apostrophe, au scris miercuri că Petro Poroşenko nu s-a întâlnit cu Nuland, deşi o astfel de întâlnire ar fi fost planificată.

„Preşedintele Petro Poroşenko a avut o discuţie cu Victoria Nuland în cadrul convorbirilor acesteia cu şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale Konstantin Eliseev. Această întâlnire a fost neplanificată şi a vizat coordonarea viitoarei întâlniri între liderii Ucrainei şi SUA, precum şi coordonarea eforturilor pentru continuarea presiunilor la adresa Rusiei pentru ca această să asigure condiţiile de securitate prevăzute în acordurile de Minsk”, menţionează un comunicat al preşedinţiei ucrainene.

Serviciul de presă al preşedintelui ucrainean indicase la 22 iunie că Petro Poroşenko „nu are programată nicio întâlnire cu Victoria Nuland” în agenda sa de miercuri, aminteşte Unian.

În cadrul discuţiilor pe care Victoria Nuland le-a avut în ajun la Kiev cu preşedintele legislativului, Andrii Parubii, ea menţionat posibilitatea unei întrevederi între Barack Obama şi Petro Poroşenko, cu ocazia summitului NATO de la începutul lunii iulie de la Varşovia.

În timpul vizitei sale de o zi la Kiev, înaltul diplomat american s-a întâlnit miercuri şi cu ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin.

Din Ucraina, Victoria Nuland a plecat la Moscova, unde are programată joi o întrevedere cu Vladislav Surkov, consilierul preşedintelui Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al şefului statului rus, Dmitri Peskov, a declarat că Nuland nu are programată o întâlnire cu Putin, dar cotidianul Nezavisimaia Gazeta nu exclude cu totul o astfel de posibilitate.

Potrivit publicaţiilor ucrainene Segodnya, Novoe Vremea şi Apostrophe, în centrul vizitei lui Nuland la Kiev şi Moscova se află stadiul realizării acordurilor de la Minsk, în special în ceea ce priveşte organizarea alegerilor locale din Donbas, în teritoriile controlate de rebeli. Referindu-se la vizita Victoriei Nuland la Kiev, autorităţile ucrainene au menţionat în special 'necesitatea aplicării acordurilor de la Minsk' şi 'prelungirea sancţiunilor' împotriva Rusiei pentru atingerea acestui obiectiv.