„Am ajuns la un acord de încetare a focului şi la o încetare definitivă şi bilaterală a ostilităţilor", se arată într-un comunicat comun publicat de negociatorii celor două tabere, care nu precizează însă data intrării în vigoare a acordului.

Acordul cu privire la problema spinoasă a negocierilor de pace desfăşurate de la sfârşitul anului 2012 în Cuba prevede „abandonarea armelor, garanţii de securitate (pentru rebeli) şi lupta împotriva organizaţiilor criminale", se precizează în comunicat.

Detaliile acestui acord vor fi anunţate mâine, joi, în prezenţa preşedintelui columbian, Juan Manuel Santos, a liderului suprem al FARC, Timoleon Jimenez, precum şi a preşedintelui cubanez, Raul Castro, şi a ministrului norvegian de externe, Borge Brende, reprezentanţi ai ţărilor care au avut un rol de mediere în conflict, se arată în comunicat.

Totodată, Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că secretarul său general, Ban Ki-moon, va asista joi la Havana la semnarea acordului de încetare a focului între guvernul columbian şi gherila FARC.

Preşedintele Adunării Generale a ONU, Mogens Lykketoft, şi ambasadorul francez la ONU, Francois Delattre, care prezidează în iunie Consiliul de Securitate, vor participa de asemenea la ceremonie.

ONU a fost de acord în luna ianuarie să monitorizeze soluţionarea definitivă a conflictului vechi de o jumătate de secol între guvernul columbian şi gherila marxistă columbiană FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia).