„În cadrul unei anchete penale, agenţi ai FSB au efectuat percheziţii simultan la 14 adrese situate în Sankt-Petersburg, Moscova şi în regiunea Leningrad", în nord-vestul Rusiei, a anunţat într-un comunicat filiala locală a FSB din Sankt-Petersburg.

Aceste adrese aparţin "unui birou, unor instituţii bancare şi apartamente" ale membrilor Bisericii Scientologice, precizează FSB.

Potrivit legii ruseşti, indivizii recunoscuţi vinovaţi de „comerţ ilegal" riscă să fie condamnaţi la pedepse de până la cinci ani închisoare.

În cursul percheziţiilor, serviciile de securitate au găsit „hârtii şi documente care confirmă versiunea anchetatorilor despre comercializarea de bunuri şi servicii cu încălcarea legislaţiei ruse", se afirmă în comunicat.

În noiembrie 2015, un tribunal rusesc ordonase închiderea unicului centru scientologic din Moscova, în urma unui proces iniţiat de Ministerul Justiţiei. Centrul respectiv denunţase atunci un verdict „discriminatoriu" şi anunţase că va contesta în apel această decizie.

Procesul fusese precedat de percheziţii în august 2015, efectuate de Comitetul de anchetă rus şi de Departamentul de luptă împotriva extremismului, din cadrul Ministerului de Interne.

Justiţia rusă consideră mai multe publicaţii ale Bisericii Scientologice drept „extremiste" şi organizaţia drept sectă, după exemplul mai multor ţări din Europa.

Înregistrată oficial în Rusia în 1994, Biserica Scientologică a fost fondată în 1954 la Los Angeles şi este recunoscută ca organizaţie religioasă în SUA.

Rusia a fost condamnată în două rânduri de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că a refuzat să înregistreze centre scientologice ca organizaţii religioase.