„Norvegia este NATO din nord”, – spune deputatul Frank Bakke-Jensen, care a prezentat ştirea desfăşurării noii unităţi militare în garnizoană de la graniţa cu Rusia.

Armele anti-tanc pot opri tancuri şi tunuri anti-aeriene şi pot doborî, de asemenea, elicoptere militare.

„Ştiind că există astfel de arme te gândeşti de două ori înainte de a trece graniţa”, spune Bakke-Jensen.

Unitatea va fi formată din 150 de militari în termen şi 46 de ofiţeri cu contract. Astăzi, în garnizoana sunt 600 de militari în termen şi ofiţeri, mulţi dintre ei desfăşuraţi în trupele de grăniceri de-a lungul celor 196 km de frontieră terestră cu Rusia.

„Sarcina rangerilor este să amâne un posibil atac asupra Norvegiei, până când ţara va primi asistenţă din partea aliaţilor,” explică deputatul.

În Rusia, la mai puţin de o oră de graniţa norvegiană, există două garnizoane. Brigada 200 de Infanterie Motorizata şi Brigada 61 de Puşcaşi marini (Pechenga), ambele având în dotare tancuri şi alte vehicule blindate.

O altă garnizoana, care face parte din noua brigada arctica a Rusiei, a fost înfiinţata la Alakurtti, la sud de Peninsula Kola.

Norvegia desfăşoară o ampla consolidare a capacităţii sale de apărare şi modernizare a sectorului militar, în scopul protejării împotriva acţiunilor imprevizibile ale Rusiei.