Întrebat cu privire la posibilitatea unei demisii a emblematicului Juncker în caz de Brexit la votul de joi, Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al executivului european, a răspuns cu un scurt şi răsunător "Nu", în timpul unui briefing de presă la Bruxelles.

Comisia Europeană a anunţat încă din februarie că nu intenţionează să se amestece în campania din Marea Britanie. Cu toate acestea, Jean-Claude Juncker şi-a exprimat de nenumărate ori dorinţa ca Marea Britanie să rămână în UE.

Chiar miercuri, la Atena, el a calificat drept act de automutilare ideea ieşirii Marii Britanii din UE. În mai, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, el a avertizat că, în caz de plecare, Marea Britanie va fi considerată o ţară terţă, iar britanicii vor fi văzuţi ca nişte dezertori ce nu vor fi primiţi cu braţele deschise.

Juncker va participa vineri, la 10:30 (08:30 GMT), la Bruxelles, la o reuniune în compania altor preşedinţi de instituţii europene: Donald Tusk din partea Consiliului European şi Martin Schulz din partea Parlamentului, precum şi a premierului olandez Mark Rutte, a cărui ţară asigură preşedinţia prin rotaţie a UE.

Rezultatele referendumului britanic sunt aşteptate vineri dimineaţa.