Primul, comis de un kamikaze pedestru împotriva unui microbuz pe drumul între Kabul şi Jalalabad, important oraş în estul ţării, s-a soldat cu 14 morţi, toţi nepalezi, a indicat Ministerul afgan de Interne. Alte nouă persoane, cinci nepalezi şi patru afgani au fost rănite, precizează comunicatul.

El a fost urmat după puţin timp de explozia unei bombe la trecerea unui convoi care transporta un ales provincial, potrivit Ministerului de Interne. O persoană a decedat, iar alte patru au fost rănite, între care şi responsabilul vizat.

Un purtător de cuvânt taliban a revendicat pe reţelele de socializare cele două atacuri în capitala afgană, primele de această amploare după începerea Ramadanului în 6 iunie.

Filiala locală a grupării Statul Islamic a revendicat, de asemenea, atentatul împotriva nepalezilor, publicând numele şi fotografia atentatorului, potrivit centrului american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE, care comentează că nu este pentru prima oară când cele două grupări îşi dispută responsabilitatea unui atac în Afganistan. O sursă din cadrul serviciilor secrete afgane a indicat că verificări sunt în curs.

Intervievat de AFP, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid a respins afirmaţiile „nefundamentate şi găunoase” ale SI, subliniind că gruparea „nu are capacitatea de a efectua un atac la Kabul şi nici sprijinul populaţiei".

Nepalezii ucişi în primul atac lucrau pentru o companie de securitate angajată de Ambasada Canadei la Kabul, a indicat aceasta pe Twitter.

Puţin mai târziu, o motocicletă-capcană a explodat într-o piaţă în orăşelul Keshim, în provincia afgană Badakhshan (nord-est), 10 persoane fiind ucise şi alte 40 rănite, au anunţat autorităţile locale spre sfârşitul după-amiezii.

„Toate victimele sunt civile", a precizat purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei, Naweed Froutan.

Cinci afgani figurau printre morţi, a indicat la rândul său misiunea ONU în Afganistan (UNAMA), „condamnând ferm" atentatul. Talibanii au dezminţit că ar fi la originea acestui „atac fără obiect".