Din cauza numeroaselor atacuri ale jihadiştilor, armata regimului a rămas mai mult de o săptămână blocată la 15 kilometri de aeroport. Loviturile aeriene ale aliatului rus şi întărirea unităţii de elită a gărzii republicane i-au permis în cele din urmă să avanseze, potrivit OSDO.

"Au loc lupte violente şi cel puţin nouă luptători proguvernamentali au fost ucişi", a afirmat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Oraşul Tabqa, cucerit de SI în 2014, este situat la aproape 50 de kilometri de Raqqa, declarat capitală de către jihadiştii din Siria. Acesta reprezintă un punct de tranzit cheie pe malurile Eufratului şi eliberarea lui ar permite să se taie pe la vest drumul de aprovizionare a jihadiştilor.

Provincia Raqqa este aproape în întregime în mâinile SI, cu excepţia oraşelor Tell Abyad şi Ayn Issa de unde organizaţia jihadistă a fost alungată de o alianţă a luptătorilor arabo-kurzi.

Declanşat în 2011 între forţele regimului de la Damasc şi rebeli, conflictul din Siria a devenit mai complex odată cu implicarea jihadiştilor şi actorilor regionali şi internaţionali. În peste cinci ani de război s-au înregistrat mai mult de 280.000 de morţi şi milioane de persoane deplasate.