Postul citat a relatat că Moustapha (40 de ani) a ţinut legătura cu Khalid cel puţin până la sfârşitul anului 2015 şi că Jawad (29 de ani) avea un cont comun cu Ibrahim la o cunoscută companie de servicii financiare. Cei doi arestaţi, ambii de naţionalitate belgiană, au totodată un lung şir de antecedente pentru furt, posesie de arme şi agresiuni, potrivit RTBF.

Doar trei dintre cele 12 persoane reţinute în timpul operaţiunii antiteroriste de sâmbătă au mai rămas în arest — cei doi indivizi menţionaţi şi un al treilea, identificat drept Samir C. — şi sunt acuzaţi de tentativă de asasinat într-un context terorist şi de participare la activităţile unei grupări teroriste în calitate de autori sau coautori.

Potrivit cotidianului Le Soir, cei trei suspecţi urmează să compară joi în faţa Camerei Consiliului din Bruxelles, instanţă de cercetare penală, alcătuită dintr-un judecător aparţinând tribunalului de primă instanţă care deliberează singur dacă exista temei pentru trimiterea cauzei în faţa tribunalului corecţional sau dacă se renunţă la urmărirea în justiţie a pârâtului (neînceperea urmăririi penale). Camera Consiliului decide, de asemenea, dacă există motive pentru menţinerea acuzatului în arest preventiv sau dacă acestuia i se acordă eliberarea.

În cadrul operaţiunii antiteroriste, care s-a desfăşurat în 16 localităţi din ţară, în principal în regiunea Bruxelles, au fost arestate în primă instanţă circa 40 de persoane şi s-au efectuat percheziţii în 152 de garaje, a informat Parchetul federal belgian într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, Le Soir a relatat că primarul oraşului Liege (est), Willy Demayer, a decis luni închiderea centrului islamic radical 'Markaz Attawhid' pentru "perturbarea ordinii publice", dat fiind că un raport al poliţiei arăta că patru persoane condamnate pentru terorism frecventau acest loc.
În ciuda faptului că Belgia menţine nivelul de alertă teroristă 3 din 4, intrările la unele staţii de metrou din Bruxelles au fost închise din motive de securitate la cererea poliţiei, a anunţat compania de transport public din capitala Belgiei, STIB, pe contul său de Twitter.

Postul RTBF a transmis că unii dintre indivizii arestaţi, pe care poliţia îi urmărea îndeaproape, au fost văzuţi vinerea trecută circulând cu maşina în apropiere de piaţa Rogier din Bruxelles, unde este amplasat un ecran gigant pe care sunt transmise partidele selecţionatei Belgiei la Campionatul European de Fotbal EURO 2016. Nicio sursă oficială nu a confirmat până acum informaţiile că atentatul plănuit de suspecţi urma să aibă loc sâmbătă, când Belgia a jucat împotriva Irlandei, însă Parchetul federal belgian a precizat într-un comunicat că elemente colectate în cadrul anchetei presupuneau o intervenţie imediată.

Ministrul de interne belgian, Jan Jambon, a făcut un apel la populaţia belgiană să-şi "continue ritmul vieţii şi să vadă partidele de fotbal", pentru că, în caz contrar, "am face jocul Daesh", acronimul arab pentru gruparea teroristă Stat Islamic. Jambon a declarat la RTBF că, în ciuda faptului că "există în continuare posibilitatea comiterii unui atentat, nu avem motive să ne fie frică sau să intrăm în panică".

În acest sens, expertul antiterorist Claude Moniquet a explicat la postul RTL că poliţia belgiană a descoperit doar unul dintre cele două grupuri de jihadişti pe care le căutau, motiv pentru care există în continuare indivizi în libertate care ar putea comite atentate în ţară.

Pe de altă parte, ministrul agriculturii şi întreprinderilor mici şi mijlocii din Belgia, Willy Borsus, a dat asigurări într-un interviu la postul de radio RTL că tot ceea ce reprezintă în mod simbolic ţara, statul sau o instituţie constituie o potenţială ţintă pentru terorişti.