Ambasadorul Rusiei la ONU Vitali Ciurkin a declarat că sosirea acestor convoaie este un pas pozitiv şi a sugerat suspendarea pentru moment a unui proiect de lansare de ajutor umanitar din avioane asupra oraşelor izolate.

În schimb, ambasadorul britanic Matthew Rycroft a cerut această reuniune de urgenţă a Consiliului pentru a evoca posibilităţile de acces în oraşele asediate pentru convoaiele umanitare şi a solicita ca aceste lansări, decise luna trecută de cele 20 de ţări ale Grupului Internaţional de Sprijin pentru Siria (ISSG), să aibă loc conform planului.

ISSG a stabilit data de 1 iunie drept termen limită pentru ca aceste convoaie să poată avea acces în oraşele asediate, în caz contrar ONU va efectua lansări de ajutor umanitar.

Un convoi umanitar a intrat miercuri în Daraya, primul de la începutul asediului impus în noiembrie 2012 de regim acestui oraş controlat de rebeli din provincia Damasc, dar ajutorul nu include produse alimentare spre disperarea locuitorilor înfometaţi.

Potrivit ONU, 592.000 de persoane trăiesc în oraşe asediate, în primul rând de forţele regimului de la Damasc, iar 4 milioane sunt în zone cu acces dificil.