Cercetătorii voluntari au ajuns la concluzia că Rusia transferă forţe armate la graniţă cu Belarus examinând datele din surse deschise şi de pe reţelele sociale. Potrivit experţilor, Rusia construieşte un sistem de „apărare” pe drumul de la Moscova la Minsk.

Experţii remarcă că Belarus ar putea să repete greşeala fatală a ucrainenilor de a se lăsa împresurată sub motivul consolidării „apărării comune”.

Astfel, cu ajutorul informaţiilor din open source (Open source intelligence, OSINT) încă din aprilie voluntarii au aflat că, în luna mai 2016, în regiunea Briansk de la graniţă cu Belarus vor sosi trupe ruse. Locul dislocării noilor unităţi, sosite din Urali (Ekaterinburg) este oraşul Klinţî din regiunea Briansk. Presa locală scria că, în oraş, vor urma să apară două noi „facilităţi militare” şi soldaţi. Transferul ar urma să aibă loc până în septembrie în 2016.

Cu toate acestea, pe 24 mai, conform informaţiilor apărute în reţelele sociale, în oraş a sosit de la Ekterinburg Brigada 28 motorizată. Ca o dovadă, InformNapalm publica câteva imagini preluate din reţeaua socială „VKontakte”, postate de grupul „militarii Klinţî”.

Portalul „Klinţî.Info”, a scris că primul tren cu 214 militari a sosit în oraş pe 30 mai. Se observă că Brigada 28 motorizată a fost transferată în Klinţî din regiunea Briansk cu titlu permanent.
 
În plus, localnicii au postat fotografii ale trenurilor cu echipamente militare sosind în oraş. Potrivit InformNapalm, transportul de armament şi echipamente din Ekaterinburg urmează să fie finalizat până în octombrie 2016.

Cercetătorii au subliniat faptul că nu departe de Klinţî se află autostrada Gomel – Briansk, şi că prin oraş trece calea ferată Gomel – Unecia. Acest lucru permite presupunerea că prioritară pentru noua bază militară va fi direcţia Belarus. De asemenea, voluntarii Inform Napalm remarca că Brigada 28 are „experienţă considerabilă de luptă în timpul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei şi în Siria”.

Publicaţia subliniază faptul că Belarus şi Rusia sunt aliaţi militari, care au o singură grupare de trupe regională. În plus, cele două ţări nu au control la frontieră. Astfel, potrivit InformNapalm, după transferul de trupe ruse la frontieră creşte pericolul realizării scenariului din Crimeea şi în Belarus.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Belarus, Vladimir Makarov a refuzat să comenteze pentru „Radio Liberty” informaţiile cu privire la concentrarea de trupe şi blindate ruseşti în graniţă cu Belarus. În acelaşi timp, Makarov i-a sfătuit pe reporteri să citească Concepţia Securităţii Naţionale şi Doctrina militară a Republicii Belarus: „Acolo este foarte clar împărţite toate accentele şi Belarus va îndeplini cu siguranţă toate obligaţiile sale pentru a asigura securitatea colectivă în regiunea Europei de Est”.
 
Între timp, expertul militar independent Alexandr Alesin nu  crede ca redislocarea Brigazii 28 reprezintă un pericol real. În opinia sa, apariţia unei noi baze militare se poate explica prin faptul că Rusia nu are încredere totală în aliatul sau Belarus şi construieşte o „a doua linie de apărare” pe teritoriul său.

„Lukaşenko a spus în mod repetat că, în Rusia, cu excepţia armatei din Belarus, pe drumul spre Moscova nu există nimic, şi acesta a fost atuul său, pe care l-a folosit în negocierile cu Rusia, cerând unele preferinţe, credite, energie ieftină etc. Iar acum Rusia, cred, demonstrează că nu prea mai are încrede în aliatul său”- a spus expertul.