Unul din punctele principale ale reformei este crearea unui tribunal independent anticorupţie în termen de un an, iar o altă prevedere restrânge imunitatea judecătorilor, care vor răspunde în faţa justiţiei pentru orice faptă penală, nu însă şi pentru deciziile luate în instanţă.

„Vom restabili dreptul ucrainenilor la adevăr, dreptul lor la justiţie”, a declarat preşedintele Petro Poroşenko, într-o intervenţie care a precedat votul.

„Oricare ar fi reformele pe care le adoptăm, ele se lovesc de tribunale corupte”, a denunţat preşedintele Radei, Andrii Parubii, amintind că, potrivit unui recent sondaj, 81% dintre ucraineni nu au încredere în justiţie.

Ucraina este criticată cu regularitate pentru sistemul judiciar corupt, acuzat că împiedică investiţiile străine şi serveşte interesele puternicilor oligarhilor din ţară.

În urma votului de joi, ambasadorul SUA la Kiev, Geoffrey Pyatt, a salutat „o zi istorică” şi „un mare pas înainte pe drumul european al Ucrainei”.

Această ţară trece printr-o profundă recesiune, cu un PIB prăbuşit cu 9,9% în 2015, după o scădere de 6,6% în anul precedent.

Fondul Monetar Internaţional a deblocat în 2015 împrumuturi de circa 6,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, dar şi-a suspendat de câteva luni ajutorul din cauza recentei crize politice şi a lipsei de progrese în lupta anticorupţie în ţară.

La sfârşitul lui mai, FMI şi-a dat acordul de principiu pentru continuarea acordului pentru Ucraina, anunţând că unda verde finală ar urma să fie dată în iulie.