Şeful diplomaţiei ungare a vorbit în cadrul unui interviu pentru cotidianul Magyar Hirlap publicat despre acţiunile filantropului american de origine maghiară George Soros şi despre legăturile ţării sale cu SUA, Rusia şi China.

Întrebat despre aşa-numitele eforturi ale lui George Soros de „a influenţa politica internă”, Szijjarto a spus că a fost clar că anumite decizii luate de guvernul ungar din 2010 nu au fost considerate binevenite de toată lumea şi unele chiar au declanşat critici dure. Totuşi, a spus el, ar trebui să fie acceptat de toată lumea că poporul ungar este acela care decide ce fel de guvern trebuie să conducă ţara şi ce linii politice şi valori va promova.

„Nimeni altcineva nu trebuie să aibă ceva de spus pe acest subiect”, a spus ministrul. Întrebat dacă fundaţia Soros va fi „interzisă în Ungaria”, Szijjarto a răspuns: „În Ungaria domneşte statul de drept. Toate lumea are o singură datorie: să respecte legea”. Dacă fundaţiile care activează în Ungaria respectă legile nu vor avea niciun fel de probleme, a precizat şeful diplomaţiei ungare.

În ceea ce priveşte relaţiile cu SUA, Szijjarto a vorbit despre cooperarea excelentă în domeniul economiei şi al politicii de securitate, da a precizat că în politică această cooperare este „împovărată de dezacord” în mai multe chestiuni.

Ungaria este uneori expusă „unor atacuri inexplicabile şi inacceptabile” ale SUA. De exemplu, declaraţia recentă a fostului preşedinte Bill Clinton că Ungaria îşi datorează libertatea numai SUA a fost „dureroasă”, a spus ministrul.

Privitor la relaţiile cu Rusia, ministrul a spus că din cauza sancţiunilor UE la adresa UE afacerile din Ungaria au pierdut exporturi în valoare de 4,5 milioane de dolari în ultimul an şi jumătate, fapt care a afectat serios economia ţării. Bruxellesul trebuie să înţeleagă că aceste sancţiuni au un impact mult mai mare asupra economiilor din Europa centrală şi de Est decât a celor din Vest, a subliniat el.

De asemenea, Szijjarto a numit China drept unul dintre partenerii economici cheie ai ţării. Trendul fluxului de capital occidental spre China a fost inversat între timp şi rămâne de văzut unde va înfiinţa China un centru strategic de distribuţie, a mai spus el.