Cercetătorii au observat pentru prima dată 2016 HO3 în acest an, în ziua de 27 aprilie, cu telescopul de observare a asteroizilor Pan-STARRS 1 din Haleakala (Hawaii). Telescopul este finanţat de Planetary Defence Coordination Office, care urmăreşte obiectele din apropierea Pământului, menţionează publicaţia citată.

Asteroidul orbitează prin lumea noastră de aproximativ un secol şi va mai rămâne în preajmă mai multe secole de acum înainte, au mai spus specialiştii.

Orbita acestui asteroid este neregulată, determinându-l să meargă în derivă şi să deplaseze în sus şi în jos faţă de planul orbital al Pământului. NASA a precizat că 2016 HO3 are un diametru între 37 — 91 de metri.

Astronomii spun că nu există pericolul ca asteroidul să se ciocnească cu planeta noastră. Conform NASA, asteroidul nu se apropie niciodată la mai mult de 14 milioane de kilometri de Pământ.

Cum o parte a presei s-a referit la acest asteroid ca şi când ar fi un satelit al Pământului, adică o a doua Lună a Terrei, NASA a explicat că nu poate fi vorba despre aşa ceva, acesta putând fi considerat mai degrabă un cvasi-satelit.

Scriitorul George Dvorsky invita pe blogul său la un efort colectiv de a da un nume mai potrivit acestui asteroid.

Nu e prima oară când Terra trece printr-o astfel de situaţie cosmică. În urmă cu mai mult de un deceniu, planeta noastră a mai avut un astfel de nou venit în preajma sa, şi atunci fiind vorba tot despre un asteroid care a primit numele 2003 YN107.