„Exist, gândesc, decid!”, au scandat participanţii la acest „Marş pentru demnitate”, unii purtând pancarte cu mesajul: „Drepturile femeii sunt drepturi ale omului”.

Manifestaţia a fost organizată de grupul Dziewuchy Dziewuchom ("Femei pentru femei") creat pe Facebook la începutul acestui an şi care are în prezent peste 100.000 de membri.

Datând din 1993, legea privind avortul în Polonia limitează deja întreruperea voluntară a sarcinii şi nu o autorizează decât în trei cazuri: când există risc pentru viaţa şi sănătatea mamei, când examinarea prenatală indică o gravă patologie ireversibilă la embrion sau când sarcina este rezultatul unui viol.

Mai multe organizaţii care se opun avortului au înaintat parlamentului, cu sprijinul Bisericii Catolice şi a conservatorilor la putere, un text mai restrictiv, care, dacă va fi votat, va permite întreruperea sarcinii numai dacă această măsură este necesară pentru a salva viaţa mamei.

 Totodată, noul proiect de lege prevede creşterea pedepsei maxime pentru persoana care practică ilegal avortul la cinci ani de închisoare faţă de doi ani cât este în prezent.