Proiectul de lege a fost aprobat în Senatul canadian cu 44 voturi pentru şi 28 împotrivă. Joi, camera inferioară a parlamentului aprobase proiectul cu 190 voturi pentru şi 108 contra.

Legea pentru reglementarea eutanasiei a fost cerută de Tribunalul Suprem al Canadei, în februarie 2015, când a decis că legea existentă atunci, care penaliza moartea asistată medicamentos, era anticonstituţională şi a dat parlamentului un an pentru redactarea unei noi legi.

Termenul limită stabilit de Tribunalul Suprem pentru ca parlamentul să aprobe o nouă lege s-a împlinit pe 7 iunie fără ca legislativul canadian să reuşească să ajungă la un acord asupra textului.

Tribunalul Suprem a semnalat, în sentinţa sa, că eutanasia ar trebui să fie disponibilă oricărei persoane aflate într-o „condiţie medicală dureroasă şi iremediabilă”.

Dar proiectul de lege, prezentat de guvernul canadian şi aprobat vineri, a limitat accesul la eutanasie la bolnavii aflaţi în fază terminală.
Miniştrii canadieni ai Justiţiei şi Sănătăţii au precizat, într-un comunicat comun, că legea asigură „echilibrul adecvat între autonomia personală pentru cei care caută moartea asistată medicamentos şi protecţia celor vulnerabili”.