Distrugătorul USS Porter a intrat în Marea Neagră în această lună, atrăgând critici dure din partea Moscovei. Turcia şi România sunt aşteptate să exercite presiuni pentru o prezenţă mai mare a forţelor aliate în Marea Neagră, la summitul NATO de la Varşovia din 8-9 iulie, notează sursa citată.

Aflat la bordul USS Mason, un alt distrugător american din Marea Mediterană, Mabus a declarat joi pentru Reuters că este datoria Marinei americane să descurajeze agresiunea şi să asigure culoarele maritime deschise.

„Vom fi acolo” în Marea Neagră, a spus Ray Mabus. „Vom descuraja orice agresiune. Acesta e principalul motiv pentru care suntem acolo — să descurajăm posibile agresiuni”, a mai spus el.

Mabus a făcut aceste declaraţii la câteva zile după ce Rusia a criticat discuţiile din cadrul NATO privind crearea unei forţe permanente în Marea Neagră.

„Dacă se va lua o decizie privind crearea unei forţe permanente, desigur, ar fi un element destabilizator, pentru că aceasta nu este o mare a NATO”, afirmase Andrei Kelin, şeful Departamentului de cooperare europeană din cadrul Ministerului de Externe rus.

Rusia, care a anexat peninsula Crimeea în 2014, are propria sa flotă în Marea Neagră, cu baza la Sevastopol.

Ray Mabus a precizat că Statele Unite respectă prevederile Convenţiei de la Montreux, care stipulează că ţările care nu au ieşire la Marea Neagră nu-şi pot menţine nave de război în această zonă mai mult de 21 zile. Turcia, România şi Bulgaria, state membre ale NATO, sunt riverane Mării Negre.

„Suntem de peste 70 de ani în Marea Mediterană, de la cel de-al Doilea Război Mondial", a mai spus Mabus. „Am menţinut culoarele maritime deschise...Este ceea ce noi facem”, a afirmat oficialul american.