Poliţia şi organizatorii au estimat la 7.000 numărul manifestanţilor aflaţi în vecinătatea sediului parlamentului grec, o prezenţă considerată „satisfăcătoare", însă oarecum dezamăgitoare de către unul dintre animatorii protestului, Giorgos Koutsoukos.

La Salonic, metropolă din nordul ţării, numai o sută de persoane au răspuns apelului la manifestaţie, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului.

Puţini tineri, multe persoane în vârstă de peste 40 de ani, majoritatea angajaţi în sectorul privat: la Atena, mitingul a atras în special pătura superioară a clasei mijlocii, afectată de majorările de impozite şi de cotizaţiile sociale impuse de guvernul Tsipras sub presiunea creditorilor internaţionali ai ţării, UE şi FMI.

„Demisionează", era scris pe un banner adus de participanţi, preluând cuvântul de ordine al mitingului, organizat prin intermediul reţelelor sociale.

„Vrem un guvern ecumenic, de tehnocraţi, care să nu fie condus de Alexis Tsipras", a declarat Giorgos Koutsoukos, 52 de ani, care exercită o „profesie liberală" şi afişează simpatii „centrist liberale".

Angajată în sectorul privat, Barbara Antypas, 43 de ani, a participat la protest fiindcă „ce se petrece în Grecia este o farsă". În ce priveşte măsurile de austeritate, Alexis „Tsipras este mai rău decât toţi predecesorii săi" şi „este incapabil să facă reformele necesare", în special reducând numărul salariaţilor din sectorul bugetar, a subliniat ea.

Reales anul trecut cu promisiunea de a renunţa la politica de austeritate, Alexis Tsipras a negociat în mai un nou acord cu Uniunea Europeană şi FMI care prevede plata a 10,3 miliarde de euro pentru relansarea economiei naţionale.

Noua tranşă de împrumut se înscrie în acordul semnat în iulie 2015 pentru a evita ieşirea Greciei din zona euro.

În schimb, prim-ministrul elen a acceptat două reforme dureroase, a sistemului de pensii şi impozitelor, precum şi majorarea taxelor indirecte, motive de nemulţumire socială crescândă în întreaga ţară.