Europa s-a confruntat anul trecut cu o creştere a migraţiei, care a adus peste un milion de oameni la ţărmurile sale, dar a reuşit să întrerupă o rută maritimă cheie din Turcia spre Grecia, în martie, negociind un acord cu Ankara.

Cererile de azil în UE făcute pentru prima dată au scăzut în primul trimestru, fiind o scădere de 33% în comparaţie cu al patrulea trimestru al anului 2015, a anunţat joi agenţia Eurostat.

Aproximativ 40% dintre solicitanţi erau din Siria, în timp ce Irakul şi Afganistanul au înregistrat fiecare 12%.

Peste 60% dintre cererile de azil făcute pentru prima dată au fost înregistrate în Germania, a anunţat Eurostat. Italia s-a clasat pe locul doi cu 8%, urmată de Franţa, cu 6%, Austria cu 5 % şi Marea Britanie, cu 4%.

Acordul UE-Turcia, având drept scop oprirea fluxului de imigranţi spre blocul comunitar, prevede retrimiterea în Turcia a oricărui imigrant sosit în Grecia începând cu 20 martie şi care nu a prezentat cerere de azil sau a cărui cerere a fost respinsă. În schimb, UE a promis Ankarei un ajutor financiar iniţial de 3 miliarde de euro şi s-a angajat ca, în schimbul fiecărui imigrant sirian retrimis pe teritoriul turc, să reinstaleze un solicitant de azil într-o ţară membră, în limita a 72.000 de locuri.