Jose Lopez în vârstă de 55 de ani, fost ministru pentru lucrări publice, a fost prins în timp ce arunca pungi cu teancuri de bani peste portalul mănăstirii din oraşul General Rodriguez unde locuiau doar două călugăriţe în vârstă. Poliţiştii au descoperit în cele 160 de pungi teancuri de dolari, euro, bijuterii, iar în maşina sa — o puşcă.

„Părea o scenă dintr-un film poliţist. El va trebui să dea socoteală şi să explice ce făcea acolo cu atâţia bani şi cu o armă”, a declarat şeful guvernului argentinian, Marcos Pena.

Timp de 12 ani, din 2003 până în 2015, Jose Lopez a fost „mâna dreaptă” a ministrului planificării, Julio de Vido, un apropiat al familiei Kirchner şi piesa de bază a precedentei administraţii.

Potrivit primarului oraşului General Rodriguez, Dario Kubar, cel care a sunat la poliţie a fost un localnic după ce l-a văzut pe fostul ministru oprindu-se în faţa mănăstirii.

Una dintre călugăriţe a afirmat că Jose Lopez şi Julio de Vido veneau uneori la mănăstire, situată la 50 km de capitala Buenos Aires.

„Lopez era implicat în lucrările publice, efectuate într-un mod dubios, în timpul precedentului guvern. Aceasta dovedeşte, cel puţin, că existau probleme enorme de transparenţă şi, cel mai rău, probleme grave de corupţie”, a declarat Pena.

În ultimele luni au izbucnit scandaluri privind presupuse acte de corupţie. Lazaro Baez, un şef de întreprindere apropiat familiei Kirchner şi care s-a îmbogăţit în mod considerabil în timpul preşedinţiei lui Nestor şi a Cristinei Kirchner, a fost arestat, fiind suspectat de îmbogăţire ilicită.

Preşedintele Argentinei, Mauricio Macri, aflat la putere din decembrie 2015, a fost la rândul său menţionat în Panama Papers, numele său apărând în registrele unor societăţi înregistrate în Panama şi Bahamas.