Primarul suspendat şi reales din Baia Mare ţine „şedinţe operative pe Facebook”. Nu ar fi nimic nou, mai ales pentru că acesta a fost unicul lui mod de comunicare cu exteriorul pe întreaga perioadă a campaniei electorale, scrie voceatransilvaniei.ro. Strategia s-a dovedit a fi una de succes, deoarece a fost reales de peste 70% dintre băimărenii care au trecut pe la urne.

În cea mai recentă postare făcută în această dimineaţă, 15 iunie, edilul, care nu a fost încă învestit în noul mandat pentru că nu există un cadru legislativ pentru astfel de cazuri, le trasează sarcini colegilor consilieri.

„Şedinţă operativă… pe Facebook. Un alt fel de mesaj pentru colegii mei din primărie, din Consiliul Local actual şi cel care urmează să fie investit. Dragi colegi, colaboratori şi prieteni, vă mulţumesc pentru munca şi implicarea voastră şi vă amintesc ce vă spuneam mereu: din frică, nimeni nu a construit nimic! Vă rog să continuaţi să munciţi cu curaj şi să nu blocaţi proiectele noastre pentru oraş. Ca să fiu mai concret: Primul şi cel mai important proiect e Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii în 2021. Vă rog să nu distrugeţi această şansă a oraşului, judeţului şi regiunii noastre. Fiţi alături de oamenii entuziaşti din Fundaţia Baia Mare 2021, Andreea Ciortea şi Vlad Tăuşance şi ajutaţi-i în proiectele lor. Ei au salvat onoarea oraşului şi au organizat un eveniment fabulos: Street Delivery în Baia Mare, acum când Consiliul Local şi Primăria s-au ferit să organizeze Zilele Culturale. Mulţumesc, Andreea! Mulţumesc, Vlad! Sprijiniţi-l pe directorul Teatrului Municipal, Radu Macrinici, în organizarea Festivalului Atelier care va începe în câteva zile. Susţineţi teatrul şi nu uitaţi de oamenii care trebuie să-şi ia salarii, inclusiv cei de la Fanfara Municipală”, a scris Cherecheş, pe pagina sa.

Edilul încarcerat nu-i omite aproape pe niciunul dintre consilierii Coaliţiei pentru Baia mare, platformă înfiinţată de el şi care a obţinut majoritatea în CL Baia mare la alegerile din 5 iunie. Totodată, primarul nu a omis nici domeniile care îi sunt „aproape de suflet”, precum sportul şi cultura şi le spune consilierilor ce au de făcut pentru a le promova şi pentru a continua demersurile începute de el înainte de a fi încarcerat. Şi pentru acestea a nominalizat responsabili din rândul consilierilor.

„Îi rog pe colegii mei din Consiliul Local să gândească pentru luna iulie o nouă sesiune de finanţare pe Legea 350 pentru a susţine sportul şi cultura. Se naşte acum proiectul Minerul Baia Mare, o renaştere adevărată, reală, corectă, cu oameni corecţi, de onoare ai fotbalului maramureşean. Daţi-le o mână de ajutor şi, pornind din divizia D, în trei ani suntem în Liga Naţională, dar nu oricum, ci cu stadion făcut, cu bază de antrenament, cu centru de copii şi juniori, aşa cum merită şi îşi doresc părinţii, copiii şi antrenorii lor. Pe cei de la Zona Metropolitană îi invit să dinamizeze proiectul pentru Parcul Industrial Zenith (pe traseul Cuprom – Oborului – Dumbravei – Europa – Aeroport Baia Mare). Îi rog să pregătească o informare în acest sens pentru noul Consiliu Local şi aici responsabilul eşti tu, Paul!”, scrie Cherecheş. 

Primarul şi-a încheiat „şedinţa” cu sfaturi şi propuneri pentru mobilitatea urbană, dar şi cu promisiunea că va continua acest tip de demersuri.

„După finalizarea Studiului de mobilitate în Baia Mare, ar trebui să discutăm revoluţionarea sistemului de transport în comun şi parcări. Identificarea prin studiu a zonelor în care să se construiască în parteneriat public – privat parcări subterane şi supraterane. Delimitarea şi numerotarea parcărilor de reşedinţă, oferind posibilitatea băimărenilor să închirieze aceste locuri. Montarea de staţii de încărcare pentru maşinile electrice, în perspectiva aprobării unei Hotărâri de Consiliu Local cu privire la subvenţiile pe care le vom acorda celor care achiziţionează astfel de maşini. De asemenea, regândirea parcului auto al societăţii Urbis şi aprobarea unui plan de achiziţii de autobuze electrice fără a se mai construi linii scumpe de troleibuz. Pentru limitarea poluării, a aglomeraţiei, din 2017 Urbis trebuie să ofere băimărenilor şi celor din zona metropolitană trei tipuri de abonamente sau tichete. Primul tip – gratuit, pentru rutele centrale sau de acces spre zonele comerciale, spitale, zone industriale. În schimb, pentru şcoli şi licee, va trebui organizat un sistem de transport distinct, cu maşini dedicate doar elevilor, cu supraveghetor şi, bineînţeles, transportul elevilor să fie gratuit. Celelalte două tipuri de tichete/abonamente să fie pentru alte rute, în funcţie de distanţă şi aglomerare. Cam atât pe ziua de azi, ca să nu vă obosesc. Continuăm mâine. Spor la treabă şi aveţi grijă de Baia Mare!”, şi-a încheiat edilul postarea.

Cătălin Cherecheş a fost reţinut de către procurorii DNA pe data de 26 aprilie după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua mită. Nenumăratele lui cereri de înlocuire a măsurii preventive cu una mai blândă sau chiar cu eliberarea condiţionată au fost respinse de magistraţi. În tot acest timp, edilul a susţinut că este nevinovat şi că este vorba despre un dosar politic. Cazul primarului de Baia Mare este cu totul inedit, deoarece Cătălin Cherecheş a câştigat alegerile locale din 5 iunie făcându-şi campanie din închisoare. Şi încă şi cu un scor extrem de mare, peste 70%.