Principalele teme de propagandă au devenit „ucrainenii neoameni” şi „devoalarea adevăratelor intenţii” ale NATO, în ajunul summit-ului de la Varşovia, potrivit unui nou raport al DisinfoReview.

În raportul de monitorizare se observă creşterea numărului de dezinformări despre Ucraina. Conţinutul creat de mass-media de la Kremlin abundă din nou cu povesti despre „fasciştii” şi „naziştii” de la Kiev.

La emisiunea lui Piotr Tolstoi de pe Pervîi Kanal, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier este acuzat de complicitate cu „revoluţia nazistă” de la Kiev. În acelaşi show, armata şi serviciul secret al Ucrainei sunt denumite organizaţii ilegale, care trebuie să fi desfiinţate potrivit prevederilor acordurilor de la Minsk, semnate de Angela Merkel, Hollande, Putin şi Poroşenko.

Propagandişti ruşi au continuat să diabolizeze Ucraina. O publicaţie pro-Kremlin susţine că „junta de la Kiev” vinde organele soldaţilor ucraineni uşor răniţi, care sunt introduşi la orice zgârietură în programul de transplant de organe.

În plus, cu cât este mai aproape summit-ului NATO de la Varşovia, propagandă rusească abordează tot mai intens tema „agresiunii NATO împotriva Rusiei”. Dezinformarea cu privire la promisiunea NATO dată Rusiei de a nu se extinde spre est a apărut concomitent în publicaţii de limbă engleză, rusă, cehă şi slovacă.

Presa pro-Kremlin din Cehia a scris săptămâna aceasta că Slovacia se află sub dictatul NATO şi că Alianţa urmează să desfăşoare arme nucleare în ţările din Europa de Est.

Site-ul Politikus.ru descrie exerciţiile NATO din ţările baltice ca pe o pregătire pentru împărţirea teritoriului Ucrainei între vecinii săi vestici. Mai mult decât atât, fostul conducător al serviciului de informaţii din Rusia, generalul Leonid Reşetnikov susţine că NATO pregăteşte de fapt un atac asupra Rusiei.

În această săptămână s-a intensificat propagandă rusa şi în mass-media din Georgia. Astfel, din ziarele de aici aflăm că SUA finanţează teroriştii din Siria, Belgia livrează către Georgia pui congelat otrăvit şi că ambasadorul SUA în Georgia, Ian Kelly, de fapt se află la conducerea Georgiei.