Sute de persoane purtând cagule au aruncat proiectile asupra forţelor de poliţie în cursul manifestaţiei la care zeci de mii de persoane au protestat marţi în capitala Franţei, la apelul sindicatelor.

Potrivit poliţiei, la scurt timp după începerea manifestaţiei, mai multe sute de persoane cu cagule i-au atacat pe poliţişti, lansând proiectile în direcţia lor. Cinsprezece persoane au fost reţinute.7

Sindicatele, în frunte cu Confederaţia Generală a Muncii (CGT), au anunţat mobilizarea a mii de persoane împotriva reformei codului muncii, organizatorii contând pe o participare mai numeroasă decât pe 31 martie, zi de proteste care a reunit aproape 390.000 de persoane în 250 de localităţi — conform autorităţilor—, 1,2 milioane, potrivit sindicaliştilor.

Manifestaţii au mai fost organizate marţi şi în circa 50 de oraşe din provincie.

În cursul dimineţii, au fost semnalate baraje la Brest, în Bretania (est), şi greve în portul Marsilia (sud). Sectorul energetic a fost şi el afectat, cu scăderi de producţie în mai multe centrale şi linii de înaltă tensiune tăiate în regiunea pariziană, potrivit CGT.

La Paris, Turnul Eiffel a fost închis din cauza grevei unei părţi a personalului. În sectorul căilor ferate, după 14 zile de grevă, rata de participare a fost marţi de 7,3%, faţă de 4,6% cu o zi în urmă.

Încă două zile de greve şi manifestaţii în întreaga ţară sunt anunţate pentru 23 şi 28 iunie. Vineri este programată o întâlnire între liderul CGT, Philippe Martinez, şi ministrul muncii, Myriam El Khomri, promotoarea reformei contestate de sindicalişti.

Mişcarea socială s-a înăsprit în urmă cu trei săptămâni, odată cu blocarea unor porturi, rafinării şi depozite de carburant, obligând autorităţile să recurgă la rezervele strategice de petrol.

Odată cu apropierea EURO 2016, aceste acţiuni au afectat imaginea Franţei şi turismul, sector deja marcat de atentatele din noiembrie de la Paris.
Conform unui sondaj publicat duminică, 54% dintre francezi dezaprobă continuarea grevelor şi manifestaţiilor, după ce, în urmă cu trei săptămâni, susţineau în acelaşi procent protestele.