Primul astfel de avertisment a fost publicat de ziarul „Yakutsk de Seară” (Yakutsk Vecernii).

Acestei acţiuni s-au alăturat mai multe ziare regionale.

Motivul pentru apariţia avertismentului pe paginile ziarelor regionale a fost un documentar difuzat în martie 2016 despre „Datornicii Departamentul de Stat din SUA”. În film se susţinea că mai multe companii media regionale primesc împrumuturi din surse externe conectate la Departamentul de Stat al SUA. Postul NTV a exemplificat cu ziarul Yakuts de Seară, afirmând că instituţia media regională primeşte bani de la Fundaţia lui George Soros MDIF, care în afara de presa regională, finanţează opoziţia şi alţi critici ai autorităţilor ruse.

Comentând acest subiect, proprietarul ziarul Yakutsk de Seară, Leonid Levin, a explicat că a contractat un credit de la fondul MDFI, „în care ponderea banilor americani era de 1%”. „Împrumutul a fost rambursat integral în 2011”, a explicat Levin.

Redacţia „Yakutsk de seară” a apelat la Colegiul privind reclamaţiile de presă care, după ce a studiat documentarul NTV, l-a catalogat drept „denunţ fals”, care a folosit „tehnici de manipulare pentru a crea un impact asupra spectatorilor”.

După această decizie, mai multe ziare regionale au iniţiat campania de avertizare a cititorilor, în care îi anunţă că programele de ştiri NTV şi Rossia „pot conţine informaţii distorsionate şi false”.