Şapte persoane, patru civili şi trei soldaţi, au fost ucise duminică de bărbaţi înarmaţi la Aktobe, un oraş de 400.000 de locuitori situat la o sută de kilometri de graniţa cu Rusia.

"Deja cunoaştem că a fost un atac terorist (comis) de un grup de adepţi ai salafismului", a declarat Nazarbaev în timpul unei întâlniri televizate cu responsabili ai securităţii naţionale.

"În timp ce este garantată libertatea religioasă în ţară, suntem de asemenea decişi să dăm o lovitură decisivă tuturor celor care, ascunzându-se în spatele unor sloganuri religioase, perturbă situaţia în ţară", a adăugat el.

Poliţia kazahă a anunţat vineri că a ucis cinci noi atacatori într-o urmărire declanşată după atacurile de duminică, ridicând la 18 numărul de "criminali" ucişi în această operaţiune antiteroristă.

O operaţiune a forţelor speciale a condus vineri la moartea a patru presupuşi atacatori ascunşi într-un apartament din Aktobe, au declarat autorităţile într-un comunicat.

Preşedintele kazah a promis miercuri "cele mai severe pedepse" contra autorilor atacurilor.

Aceste atacuri sunt neobişnuite într-o ţară relativ stabilă, condusă de Nazarbaev cu o mână de fier din perioada sovietică, notează France Presse.