Decizia va permite de asemenea oferirea unui sprijin aerian mai mare, a precizat înaltul oficial american din domeniul apărării, rămas sub protecţia anonimatului.

Totuşi, el a atras atenţia „că nu este vorba de un ordin mascat de a-i ataca pe talibani".

Conform noii politici, comandantul american din Afganistan, generalul John Nicholson, va putea să decidă dacă este cazul ca trupele americane să însoţească forţele convenţionale afgane pe câmpul de luptă — lucru pe care până acum l-au făcut doar în cazul forţelor afgane pentru operaţiuni speciale, a mai spus oficialul.

Noile puteri extinse ar urma să fie folosite „doar în acele momente speciale în care angajamentul lor ar putea permite efecte strategice pe câmpul de luptă", a adăugat sursa citată.

Asta înseamnă că forţele americane nu ar urma să însoţească militarii afgani în misiunile zilnice.

Decizia este o abatere de la actualele reguli americane privind angajamentul în Afganistan, care impun limite capacităţii forţelor SUA de a ataca insurgenţi.

Până acum, armata americană putea să acţioneze împotriva talibanilor 'in extremis' — momente în care era nevoie de asistenţa ei pentru a preveni un eventual recul semnificativ al forţelor afgane.

Însă respectiva definiţie lăsa, totuşi, armata americană în poziţia de a asista forţele afgane în momente mai degrabă de defensivă. Noua politică va permite forţelor americane să însoţească trupele afgane în momente-cheie în campanie lor ofensivă împotriva talibanilor.

„Forţele SUA vor sprijini mai proactiv forţele convenţionale afgane", a spus oficialul citat.