Nerespectarea tratatului a fost descoperită în timpul unei inspecţii ce a avut loc în Rusia în luna aprilie, au declarat oficiali familiari cu detaliile controlului.

În timpul vizitei recente la o bază rusească de rachete, tehnicienii americani au descoperit unele componente critice ale rachetelor SS-25 – rachete balistice intercontinentale –, care au fost deşurubate în loc să fie retezate pentru a dezafecta permanent componentele.

În plus, inspectorii americani nu au reuşit să verifice dacă rachetele programate pentru dezafectare au fost distruse.

Ca urmare, inspectorii nu au reuşit să determine dacă rachetele ruseşti au fost dezafectate într-o manieră corespunzătoare, aşa cum prevede tratatul pentru arme semnat în 2010, au susţinut oficialii.

În plus, inspectorii au descoperit că forţele strategice ruseşti au eşuat să faciliteze verificarea componentelor rachetelor programate pentru a fi distruse.

Dezvăluirea încălcărilor tratatului New START este un pas înapoi suplimentar pentru agenda administraţiei Obama de a controla armele. Administraţia a prioritizat încheierea de acorduri pentru arme cu Rusia pentru a reduce forţele nucleare. Discuţiile privind armele au fost suspendate însă de când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Întrebat în legătură cu problemele de verificare identificate în luna aprilie, Blake Narenda, purtător de cuvânt al biroului de verificare a armelor din cadrul Departamentului de Stat american, a refuzat să discute problema, invocând norme privind caracterul secret al acordului.

Mark Schneider, fost director al Pentagonului pentru politica de control a armelor strategice, a susţinut că Rusia a evitat să respecte angajamentele asumate prin semnarea acordului New START. „Ei au încălcat toate tratatele majore de control a armelor şi vor continua să facă acest lucru din cauză că nu impunem niciun fel de penalităţi”, a declarat el, fiind citat de Washington Free Beacon.

Răspunsul administraţiei Obama la comportamentul Rusiei a fost unul slab. Departamentul de Stat, care este însărcinat cu monitorizarea respectării acordului New START, a ascuns timp de mai mulţi ani faptul că Moscova a încălcat Tratatul din 1987 privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară pentru a evita o eventuală subminare a agendei sale de control al armelor.