După ce, timp de mai multe luni, au strâns cercul în jurul Fallujah, forţele irakiene au lansat în 23 mai o ofensivă pentru a recuceri din mâinile grupării Stat Islamic (SI) oraşul, situat la 50 de kilometri vest de Bagdad. Luni, ele au intrat în acest oraş, unde se confruntă cu o puternică rezistenţă din partea jihadiştilor.

„UNICEF estimează la cel puţin 20.000 numărul de copii prinşi în capcană în acest oraş”, a subliniat, într-un comunicat, reprezentantul UNICEF în Irak.

Puţinii locuitori care au fugit din centrul oraşului de la declanşarea asaltului au relatat despre lipsa de apă potabilă şi de hrană. De asemenea, sute de familii au reuşit să iasă din zonele periferice din Fallujah, iar locuitorii aflaţi încă acolo s-au plâns de condiţiile de viaţă extrem de proaste.

„Copiii riscă să fie recrutaţi forţat pentru lupte armate şi să fie separaţi de familia lor”, a declarat Hawkins. „Copiii recrutaţi sunt forţaţi să poarte arme pentru a lupta într-un război al adulţilor. Viaţa şi viitorul lor sunt în pericol”, a spus el.

UNICEF şi-a reluat apelurile la deschiderea de căi de trecere sigure, pentru a le permite civililor aflaţi sub asediu, estimaţi la 50.000, să iasă din acest oraş, situat în marea provincie Al-Anbar.

Naţiunile Unite au acuzat SI că foloseşte civili drept scuturi umane în lupta sa împotriva trupelor irakiene, susţinute de coaliţia internaţională condusă de SUA.