Această apreciere survine în contextul semnalelor că Uniunea Europeană s-ar pregăti pentru o relaxare a acestor sancţiuni. Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a pledat în aceeaşi zi pentru o „folosire inteligentă" a sancţiunilor împotriva Rusiei, el declarându-se favorabil unui ridicări graduale a acestor sancţiuni dacă se constată 'progrese semnificative' în implementarea acordurilor de la Minsk.

De asemenea, cu o zi în urmă, Comisia Europeană a anunţat că preşedintele ei, Jean-Claude Juncker, va efectua luna viitoare o vizită în Rusia (la un forum economic la Sankt Petersburg), executivul comunitar apreciind că această vizită nu contravine politicii de sancţiuni a Uniunii Europene la adresa Moscovei. Totuşi, în luna noiembrie, Juncker i-a trimis preşedintelui Vladimir Putin o scrisoare în care îi sugerează intensificarea legăturilor comerciale dintre UE şi Uniunea Economică Eurasiatică, ce este condusă de Rusia.

În acest context, diplomaţi de la Bruxelles consideră că intensificarea contactelor la nivel înalt cu oficiali ruşi poate fi un semnal în direcţia unei dezgheţări a relaţiilor cu Moscova.

Sancţiunile impuse Rusiei de către UE prevăd mai ales interdicţii de viză şi îngheţarea conturilor unor responsabili ruşi sau ucraineni proruşi, precum şi măsuri împotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier şi bancar.

După adoptarea lor în anul 2014, sancţiunile au fost prelungite la fiecare şase luni, ultima dată în decembrie 2015, astfel că în luna iulie va trebuie să se ia o nouă decizie în privinţa lor.

Dar în timp ce unele state ale UE sunt favorabile relaxării sancţiunilor, lucru despre care ministrul german de externe a spus că nu este "un secret", guvernul de la Varşovia pledează ca ele să fie menţinute. „Nu ne putem permite să dăm înapoi în acest proces, care trebuie să fie de durată şi poate aduce moderaţie în poziţia Rusiei', a indicat Konrad Szymanski. „Autoritatea Uniunii Europene (...) în viitor depinde de succesul influenţării Rusiei prin intermediul sancţiunilor", a mai menţionat oficialul polonez.