Pe 4 ianuarie, guvernul de la Copenhaga a introdus controale la cele 15 puncte de trecere a frontierei cu Germania, după ce Suedia a adoptat măsuri similare la graniţa sa cu Danemarca pentru a stopa valul de imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa. Danemarca a prelungit ulterior aceste controale, în strânsă legătură cu vecinul său nordic.

„În situaţia actuală, când încă nu am găsit o soluţie viabilă pentru a proteja frontierele externe ale Europei, sunt bucuros că avem posibilitatea de a extinde controalele la graniţă cel puţin până la 12 noiembrie”, a declarat ministrul danez pentru imigraţie şi integrare Inger Stojberg.

Pe de altă parte, premierul danez Lars Lokke Rasmussen a anunţat recent, într-un discurs în faţa parlamentarilor, că în luna mai Danemarca a înregistrat 350 de cereri de azil, cel mai mic nivel lunar începând din februarie 2012.

Luna trecută, Danemarca, Germania şi alte patru ţări din spaţiul Schengen de liberă circulaţie au cerut Comisiei Europene să autorizeze controalele la frontierele interne pentru încă şase luni.

Aceste măsuri au fost introduse pentru a ţine sub control fluxurile de imigranţi, după sosirea a sute de mii de imigranţi şi solicitanţi de azil, majoritatea provenind din Siria, Irak, Afganistan şi ţări din nordul Africii.