Într-un interviu acordat postului american CBS, Vitaly Stepanov, fost oficial al Agenţiei Anti-doping din Rusia, a declarat că deţine peste 15 ore de înregistrări cu fostul director Grigory Rodchenkov. Acesta îi dezvăluie lui Stepanov că agenţii de securitate din Rusia au controlat procesul de doping al atleţilor ruşi la Jocurile Olimpice care au avut lo la Sochi, în 2014.

"FSB a controlat fiecare pas din procesul anti-doping desfăşurat la Sochi", susţine Stepanov, care a mai dezvăluit postului de televiziune american CBS că Rodchenkov i-a prezentat o listă cu atleţii ruşi care au folosit substanţe interzise la Sochi, în 2014. Din lista prezentată de Rodchenkov, cel puţin patru sportivi ruşi medaliaţi cu aur la Sochi ar fi folosit steroizi.

Vitaly Stepanov a fost oficial în cadrul Agenţiei Anti-doping din Rusia şi este căsătorit cu fosta atletă Yuliya Rusanova şi sunt stabiliţi în Statele Unite ale Americii. Stepanov a obţinut informaţii despre neregulile de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Sochi după ce a consolidat o relaţie de prietenie cu Grigory Rodchenkov, omul despre care se spune că "ştie totul despre dopingul din Rusia şi că este capabil să facă să dispară orice test pe care îl pică un sportiv din Rusia."

"Aceste acuzaţii despre dopingul din sportul rusesc sunt foarte îngrijorătoare", au declarat membrii Agenţiei Mondiale Anti-doping după interviul acordat de Vitaly Stepanov postului american de televiziune CBS.

Din cauza scandalului de dopaj, Rusia este deja suspendată provizoriu din toate competiţiile atletice, inclusiv de la cele care vor avea loc în august, la Jocurile Olimpice de la Rio. Cinci sportivi ruşi ar putea fi suspendaţi pe viaţă, inclusiv campioana olimpică en-titre în proba de 800 de metri, Maria Savinova. În plus, Rusia nu va putea găzdui competiţiile internaţionale pe care le avea programate în 2016.