„Ne-au lăsat singuri în lupta noastră împotriva acestei organizaţii care ne face să sângerăm pe de o parte cu atentate sinucigaşe şi pe de altă parte cu atacuri contra Kilis", oraş la frontiera turcă vizat în mod regulat de rachete din Siria, a denunţat Erdogan.

„În Siria, niciunul dintre cei care spun că luptă contra Daesh (acronim arab pentru SI) nu a provocat atâtea pierderi Daesh ca noi şi nici nu a plătit un tribut atât de ridicat ca noi", a susţinut preşedintele turc, exprimându-se cu ocazia unui concurs de film de scurt metraj la Istanbul.

În stare de alertă maximă, Turcia a fost zguduită în ultimele luni de o serie de atentate atribuite SI care au lovit mai ales Ankara şi Istanbul. În octombrie, un atentat atribuit jihadiştilor a făcut mai mult de 100 de morţi în faţa principalei gări a capitalei Turciei, aminteşte France Presse.

Situat la frontiera cu Siria, oraşul Kilis este vizat regulat de salve de rachete mortale atribuite de autorităţile turce SI, care au ucis acolo cel puţin 21 de persoane de la începutul anului.

Membru al NATO şi coaliţiei antijihadiste conduse de Statele Unite, Turcia pare să-şi fi întărit bombardamentele în nordul Siriei ca răspuns la aceste atacuri.