„Uniunea Europeană a contribuit la reconcilierea ţărilor care s-au confruntat timp de decenii'', a reamintit Cameron într-un discurs rostit la British Museum din Londra, evocând diferite conflicte care au zguduit Europa în ultimele secole.

„Este în interesul naţional al Regatului Unit de a menţine un obiectiv comun în Europa pentru a evita viitoare conflicte între ţările europene. Aceasta necesită (...) ca Regatul Unit să rămână membru'' al Uniunii Europene. „De fiecare dată când îi întoarcem spatele Europei, mai devreme sau mai târziu regretăm'', a avertizat premierul, adăugând: „Fie influenţăm Europa, fie ea ne influenţează. Şi, dacă lucrurile nu merg bine în Europa, să nu avem pretenţia că putem fi la adăpost de consecinţe''.

Liderul britanic a insistat asupra faptului că Uniunea Europeană „amplifică'' puterile ţării sale în lume, în timp ce partizanii Brexit (ieşirea Marii Britanii din UE) susţin contrariul, că influenţa Regatului Unit va fi mai importantă în afara UE.

„În actuala situaţie internaţională periculoasă, cooperarea cea mai strânsă posibilă cu vecinii noştri europeni este esenţială'', a estimat Cameron, menţionând provocările reprezentate de organizaţia Statul Islamic (SI), Rusia sau criza refugiaţilor.

David Cameron l-a invocat pe Winston Churchill, prim-ministru în timpul celui de-al doilea război mondial. „În perioada de după război, el susţinea cu pasiune apropierea ţărilor Europei Occidentale, promovarea liberului schimb şi crearea de instituţii care să dureze, pentru ca niciodată pe continentul nostru să nu mai aibă loc o vărsare de sânge'', a reamintit Cameron.

Britanicii trebuie să se pronunţe prin referendum, pe 23 iunie, în legătură cu rămânerea sau ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană şi sondajele arată că opinia nu este încă decisă.