Congresul este primul ce are loc în 36 de ani, pe fondul anticipărilor guvernului sud-coreean şi experţilor că liderul Kim Jong-Un se va folosi de el pentru a-şi consolida şi mai mult puterea, notează Reuters. Kim a devenit lider în 2011 după moartea subită a tatălui său.

Congresul a adoptat de asemenea decizia de a dezavua utilizarea armelor nucleare, cu excepţia cazului în care suveranitatea ţării este încălcată mai întâi de alţii cu arme nucleare, aşa cum a stabilit Kim într-un discurs sâmbătă.

Congresul s-a pronunţat de asemenea în favoarea unei politici de reunificare a Coreii, divizată în două state, notează France Presse.

„Dar dacă autorităţile sud-coreene optează pentru un război... ne vom angaja în război pentru a elimina nemilos forţele anti-reunificare", potrivit textului adoptat şi publicat de agenţia de stat KCNA.

Coreea de Nord a intrat sub cele mai recente sancţiuni ale ONU în martie după ce a efectuat un al patrulea test nuclear în ianuarie şi lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune luna următoare, dar a sfidat presiunea internaţională cu şi mai multe activităţi în cadrul programelor sale nucleare şi de rachete, aminteşte Reuters.