Werner Faymann a anunţat că demisionează din funcţia de preşedinte al Partidului Social-Democrat (SPO) şi din cea de şef al Guvernului, pe care le ocupa din anul 2008.

„Austria are nevoie de un guvern susţinut în totalitate de un partid. Este necesar un guvern care să o ia de la început”, a declarat Faymann.

Formaţiunile politice aflate la guvernare în Austria - Partidul Social-Democrat (SPÖ) şi Partidul Popular (ÖVP) - au anunţat reforme după eşecul din primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Politicianul de extremă-dreapta Norbert Hofer s-a clasat pe primul loc în primul tur al scrutinului prezidenţial din Austria. Norbert Hofer, candidatul Partidului Libertăţii (FPO, extremă-dreapta), a obţinut 36,7% din voturi. Pe locul doi s-a clasat politicianul ecologist Alexander van der Bellen, cu 19,7%, urmat de independenta Irmgad Griss, cu 18,8%.

Candidatul social-democrat, Rudolf Hundstorfer, s-a clasat abia pe locul al patrulea, cu 11%. Turul doi al scrutinului prezidenţial este programat în Austria pe 22 mai.