„Acum câteva ore, au fost eliberaţi jurnaliştii spanioli Jose Manuel Lopez, Angel Sastre şi Antonio Pampliega care au fost răpiţi la Alep, în nordul Siriei, în urmă cu aproape zece luni", a informat într-un scurt mesaj o purtătoare de cuvânt a executivului.

„Toţi trei se simt bine", a precizat ea.

În mesajul său, guvernul a subliniat că această eliberare a fost „posibilă datorită colaborării cu ţări aliate şi prietene, în special în faza finală din Turcia şi Qatar".

Preşedinta Federaţiei asociaţiilor de ziarişti din Spania (FAPE), Elsa Gonzalez, şi-a exprimat „bucuria", anunţând la rândul ei prin telefon pentru AFP: "Au fost eliberaţi toţi trei, sunt în siguranţă şi vor ajunge în următoarele ore".

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), cei trei jurnalişti au fost văzuţi pentru ultima dată pe 13 iulie 2015 în cartierul Maadi (Alep) care era controlat de mai multe grupări rebele. Ei se aflau la bordul unei camionete şi au fost răpiţi de un grup de bărbaţi.

Ei lucrau pentru diverse media spaniole, printre care cotidienele ABC şi La Razon, postul de televiziune Cuatro şi de radio Onda Cero.

Antonio 'Toni' Pampliega a contribuit la acoperirea conflictului din Siria pentru AFP, până în 2013, împreună cu fotoreporterul Jose Manuel Lopez, recompensat cu mai multe premii, în special pentru pozele extrem de sugestive ale victimelor de război, din Siria şi din alte locuri ale lumii.

Angel Sastre, 35 de ani, şi-a început cariera de reporter în America Latină.