Birourile de vot s-au deschis la orele 04:00 GMT la Beirut şi în două guvernorate ale regiunii Bekaa (est) unde se desfăşoară prima etapă a acestor alegeri, care vor continua până în 29 mai, în alte cinci guvernorate ale ţării.

Procesul de vot a început fără incidente, a precizat Ministerul de Interne al Libanului.

Este vorba de primul scrutin naţional organizat după ultimele alegeri municipale din 2010, într-o ţară care de doi ani nu are preşedinte, fără un nou parlament din 2009 (actualul legislativ şi-a prelungit el însuşi mandatul) şi care este paralizată de dispute politice exacerbate de conflictul din Siria vecină.

Marea noutate a acestui scrutin o constituie apariţia unei liste formate din 24 de candidaţi independenţi, „Beirut Madinati" („Beirut este oraşul meu", în arabă). Aceştia îi înfruntă pe politicienii tradiţionali, printre care fostul premier Saad Hariri, al cărui partid, „Mişcarea pentru viitor", domină în general municipalitatea Beirutului.

Mişcările din societatea civilă, care au ştiut arareori să se impună în arena politică libaneză, au luat amploare după „criza gunoiului", care a expus, în 2015, inacţiunea liderilor, denunţată în manifestaţii de protest inedite. Pe lista „Beirut Madinati" figurează funcţionari, profesori, jurnalişti, predicatori şi artişti.

Alegerile municipale au loc în Liban o dată la şase ani şi până în prezent listele erau elaborate de partidele conduse cel mai adesea de foşti lideri ai războiului civil care a sfâşiat această ţară în perioada 1975-1990.

În jur de 476.000 de alegători sunt înregistraţi în capitala libaneză, care numără 1,8 milioane de alegători. Din cauza sistemului electoral care prevede ca fiecare cetăţean să voteze în localitatea natală, numeroşi locuitorii ai Beirutului nu sunt înscrişi pe listele electorale de aici.