Ministerul de Interne va înainta în scurt timp în parlament un amendament legislativ menit să garanteze că nici măcar un singur migrant nu poate rămâne ilegal pe teritoriul Ungariei, a declarat Karoly Kontrat, într-o conferinţă de presă. 

Conform proiectului, orice persoană reţinută de poliţie în interiorul unei fâşii cu o lăţime de 8 km de-a lungul frontierei va fi plasată într-o zonă de tranzit, în situaţia în care nu a comis o infracţiune. 

Migranţii plasaţi în zona de tranzit vor putea depune cereri de azil, care vor fi procesate rapid, conform unor reguli speciale. Aceşti migranţi nu vor fi deportaţi pentru şedere ilegală în Ungaria, a precizat oficialul. 

După cum a precizat Karoly Kontrat, 99% dintre migranţi sunt reţinuţi în interiorul acestei fâşii de 8 km de la frontieră. 

Amendamentul la legea privitoare la frontiera de stat, azilul, trecerea frontierei şi şederea în Ungaria a cetăţenilor din terţe state va fi dezbătut în parlament pe data de 17 mai. 

Oficialul ungar a mai menţionat că guvernul de la Budapesta a alocat recent fonduri suplimentare de 9,3 miliarde de forinţi (30 milioane de euro) pentru întărirea graniţei de sud.