Francisc, un susţinător foarte vocal al cauzei imigranţilor şi al altor cauze de justiţie socială, este distins cu acest premiu pentru că a acţionat ca o voce a conştiinţei europene, a precizat comitetul de premiere atunci când şi-a anunţat decizia, în noiembrie anul trecut.

Într-o abatere de la protocolul obişnuit, premiul va fi decernat la Vatican, în loc de oraşul german Aachen. Cancelarul german Angela Merkel şi liderii Uniunii Europene, precum şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, se vor afla la Roma cu această ocazie.

Cu prilejul decernării premiului, papa Francisc urmează să susţină un discurs despre viziunea pe care o are despre Europa. Când a abordat ultima dată acest subiect, în Parlamentul European în 2014, el a descris bătrânul continent ca pe o bunică, care nu mai este rodnică şi entuziastă.

Primarul din Aachen, Marcel Philipp, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, vor lua şi ei cuvântul în cadrul ceremoniei de 90 de minute.

Cancelarul german Angela Merkel, care este protestantă, ar urma să asiste vineri dimineaţă la slujba oficiată în Bazilica Sf. Petru de cardinalul german Walter Kasper şi să aibă o întâlnire privată cu papa Francisc. Joi, şefa guvernului german a avut o întrevedere cu prim-ministrul italian Matteo Renzi.

Papa Francisc, născut în Argentina, primul Suveran Pontif din afara Europei din ultimele 13 secole, nu este primul papă laureat al Premiului Charlemagne. În 2004 a fost distins cu acest premiu şi fostul papă polonez Ioan Paul al II-lea.