„Uniunea Europeană şi Germania vor implementa şi în viitor toate obligaţiile şi ne aşteptăm şi de partea turcă la acelaşi lucru", a indicat Georg Streiter. 

Negocierea acordului privind criza migraţiei a fost menţionat ca unul din principalele puncte de dezacord între Davutoglu şi preşedintele Recep Tayyip Erdogan. 

Premierul Ahmet Davutoglu şi-a anunţat joi seara retragerea din fruntea guvernului, o decizie care ar trebui să consolideze puterea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. 

„Cancelarul a lucrat până acum foarte bine cu primul ministru Ahmet Davutoglu şi cu toţi oficialii turci. Şi noi mergem pe principiul că această cooperare bună şi constructivă va continua şi cu noul premier" turc, a spus Streiter, într-o conferinţă de presă. 

Acordul cu privire la migranţi, destinat să pună capăt traversării periculoase a Mării Egee de către candidaţi la azil în Europa, nu a fost semnat „între UE şi Davutoglu, ci între UE şi Turcia", a subliniat acelaşi purtător de cuvânt. 

Acest pact, al cărui artizan este considerată Merkel, prevede revenirea în Turcia a tuturor celor care vin în mod ilegal în Grecia. În schimb, europenii se angajează să preia un refugiat sirian pentru fiecare sirian expulzat spre Turcia. 

Turcia condiţionează însă acordul cu UE privind migranţii de eliminarea vizelor. Astfel, guvernul turc a făcut din obţinerea de vize Schengen pentru cetăţenii turci un joc politic intern şi ameninţă, dacă nu va obţine aceasta, să pună în cauză acordul cu UE.