Mii de delegaţi aleşi pe sprânceană veniţi din toată Coreea de Nord s-au dus la Phenian pentru a asista la reuniunea excepţională a Partidului muncitorilor, în impozantul Palat al lui 25 aprilie.

Kim Jong-Un, în vârstă de 33 de ani, nu era născut când a avut loc ultimul eveniment de acest gen, în 1980. El urmează să rostească o alocuţiune, care va fi urmărită cu atenţie de observatori, în căutarea unor eventuale semne privind o schimbare de linie sau de persoane, cu o ascensiune posibilă a unei noi generaţii de cadre alese pentru loialitatea lor.

Media oficiale au salutat cu această ocazie ultimul test nuclear nord-coreean, desfăşurat la 6 ianuarie, mărturie a „măreţiei şi prestigiului” Coreii de Nord „în calitate de stat nuclear”.

Comisia pentru reunificare paşnică a Coreii (CRPC) a denunţat opoziţia comunităţii internaţionale la programul nuclear nord-coreean.

„Fie că este recunoscut sau nu, statutul nostru de stat nuclear dotat cu bomba H (cu hidrogen) nu se va schimba”, precizează aceasta.

Congresul din 1980 a fost organizat pentru a-l desemna pe Kim Jong-Il, tatăl liderului actual, drept moştenitor politic al tatălui său, Kim Il-Sung, fondatorul acestei dictaturi dinastice de aproape 70 de ani.

Cei o sută de jurnalişti străini invitaţi să acopere evenimentul din 2016 nu au fost autorizaţi să pătrundă în interiorul Palatului lui 25 aprilie, a cărui faţadă a fost decorată cu portrete gigantice ale celor doi lideri defuncţi, iar fotografii şi cameramanii au fost ţinuţi la 200 metri distanţă.

Televiziunea oficială nord-coreeană nu a acoperit evenimentul în direct, consacrând emisiunile sale matinale unor imagini de arhivă despre realizările partidului şi concertelor patriotice.

Ordinea de zi a reuniunii nu este cunoscută şi nici durata sa. Însă, obiectivul va fi cel mai probabil să consfinţească statutul lui Kim Jong-Un de moştenitor legitim al bunicului şi tatălui său.

Congresul ar urma, de asemenea, să confirme, ca doctrină a partidului, strategia „byungjin” iniţiată de Kim Jong-Un, respectiv urmărirea în tandem a obiectivului dezvoltării economice şi a programelor nuclear şi balistic.

Drapelul Partidului muncitorilor, ca şi cel naţional, au fost arborate pe marile bulevarde din Phenian. „Marii tovarăşi Kim Il-Sung şi Kim Jong-Il vor fi mereu printre noi”, proclamă bannere de mari dimensiuni.

Pregătirile pentru congres au mobilizat întreaga ţară timp de 70 de zile, campanie denunţată ca muncă forţată de organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch.

Ziariştii străini au fost însoţiţi de 'gardieni', iar trecătorii care au acceptat să faţă declaraţii s-au ţinut de linia oficială.

Kim Hyang (26 de ani), funcţionar, este de părere că arsenalul nuclear nord-coreean este produsul ineluctabil al agresiunii americane.

„Avem nevoie de arme nucleare pentru că SUA şi susţinătorii lor vor să ne sufoce. Ei ameninţă Coreea de Nord cu arme nucleare, deci dacă vrem să ne apărăm suveranitatea, pacea şi securitatea, trebuie să avem arma nucleară”, a spus el.

De la sosirea noului lider la putere în decembrie 2011, după moartea tatălui său, Coreea de Nord a efectuat două teste şi două tiruri reuşite de rachetă, în general considerate ca teste deghizate de rachete balistice.

Deşi comunitatea internaţională a reacţionat prin condamnări şi sancţiuni, Kim Jong-Un şi-a continuat cu determinare eforturile pentru a pune la punct o strategie de disuasiune nucleară credibilă, cu ajutorul testelor de rachetă şi al celor tehnice complementare.

De asemenea, Kim Jong-Un s-a arătat nemilos faţă de toţi cei pe care i-a considerat neloiali partidului, guvernului şi armate, ordonând chiar execuţia propriului său unchi şi fost mentor, Jang Song-Thaek.

Speculaţiile s-au înmulţit în ultima vreme în ceea ce priveşte posibilitatea ca Phenianul să efectueze un al cincilea test nuclear care să coincidă cu desfăşurarea congresului.

Specialiştii Institutului americano-coreean al Universităţii Johns Hopkins au declarat joi, bazându-se pe imagini din satelit cu principalul sit nord-coreean pentru teste nucleare de la Punggye-ri, că nu există indicii care să permită cuiva să se pronunţe asupra iminenţei unui test nuclear.

Guvernul sud-coreean estimează, la rândul lui, că Phenianul este gata să efectueze un astfel de test imediat ce sa va da ordinul. De asemenea, acesta nu exclude că un astfel de test ar putea fi efectuat pe durata desfăşurării congresului.