Aceşti sirieni sunt în jurul a două puncte de trecere din Hadalat şi Rokbane, într-o zonă deşertică din nordul Iordaniei. „Numărul de refugiaţi a atins 59.000 la Rokbane şi este în creştere", a declarat ziariştilor şeful gărzilor de frontieră, generalul Saber Al-Mahayra. Un alt ofiţer a precizat că alţi 5.000 de sirieni au staţionat la Hadalat, 70 km spre vest.

Potrivit generalului Al-Mahayra, 5.490 refugiaţi au sosit la Rokbane în 24 de ore, de joi până vineri, „din cauza la ceea ce se petrece la Alep" unde bombardamentele şi luptele s-au soldat cu peste 280 de morţi în două săptămâni, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Amman-ul a evaluat numărul sirienilor blocaţi la graniţă la 16.000 în ianuarie, apoi la 50.000, la mijlocul lunii aprilie. Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a cerut Iordaniei să „înceteze să blocheze luni de zile" oamenii în zonele de graniţă îndepărtate şi „să-i transfere rapid spre centrele de tranzit". Dar Iordania avansează motive de securitate pentru a explica ritmul lent de primire a sirienilor, afirmând că se teme că membri ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) s-ar putea infiltra printre refugiaţi.

Aproximativ 2.000 de sirieni din rândul refugiaţilor sunt suspectaţi de colaborare cu SI, a anunţat şeful gărzilor de frontieră din Iordania, adăugând că au fost confiscate arme şi muniţii de la refugiaţi. Potrivit ONU, Iordania a primit peste 600.000 de refugiaţi sirieni, dar autorităţile regatului haşemit au evaluat cifra la 1,4 milioane.