Decizia a fost luată în urma unor discuţii cu organizaţia Save the Children (Salvaţi Copiii) şi constituie o schimbare majoră a politicii guvernului condus de David Cameron, care a refuzat până acum primirea pe teritoriul britanic de refugiaţi aflaţi deja în Europa. 

Anunţul de miercuri intervine după ce un număr semnificativ de deputaţi conservatori au semnalat că vor vota în favoarea unui amendament în acest sens, depus de opoziţia laburistă. 

Comunicatul nu precizează totuşi câţi copii vor fi incluşi în noul program. 

„Guvernul a adoptat întotdeauna o dublă abordare pentru gestionarea crizei migranţilor: ajutarea celor mai vulnerabili, fără a încuraja noi traversări primejdioase spre Europa. Această abordare va continua prin intermediul acestei iniţiative, limitând primirea la copii înregistraţi înaintea acordului UE cu Turcia intrat în vigoare la 20 martie”, se precizează în comunicatul emis de Downing Street 10. 

Noul program se alătură celui anunţat săptămâna trecută, prin care până la 3.000 de copii aflaţi în situaţii vulnerabile, originari din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, vor fi primiţi în Marea Britanie, eventual împreună cu familiile lor, la orizontul lui 2020. 

Guvernul de la Londra s-a mai angajat ca, tot până în 2020, 20.000 de refugiaţi sirieni să fie găzduiţi în Marea Britanie, până în prezent sosind peste 1.000, dintre care jumătate sunt copii.