În fertilizarea „in vitro" (FIV), embrionii, dezvoltaţi în eprubetă, trebuie să fie implantaţi cel târziu în ziua a şaptea în uterul unei femei pentru a supravieţui.

O echipă internaţională de cercetători a anunţat că a reuşit să cultive embrioni umani in vitro timp de 13 zile înainte de a întrerupe experienţa pentru a respecta recomandările ştiinţifice de cercetare asupra embrionilor, aflată în vigoare în mai multe ţări.

Munca lor a fost bine primită de comunitatea ştiinţifică care a caracterizat-o drept un „pas major".

„Această nouă tehnologie ne oferă o oportunitate unică de a înţelege mai bine propria noastră dezvoltare pe parcursul etapelor cruciale (primele zile de viaţă) şi ceea ce se întâmplă, de exemplu, în cazul unui avort spontan", a spus Magdalena Zernicka-Goetz, de la Universitatea Cambridge, responsabilă pentru o parte din cercetarea efectuată în Marea Britanie.

„Incapacitatea unui embrion de a se implanta (în uter) este o cauză majoră de avort spontan precoce", a observat cercetătoarea.

Embrionii dezvoltaţi timp de 13 zile au fost fără niciun contact cu celulele materne „ceea ce demonstrează posibilitatea de auto-dezvoltare a embrionului uman", a adăugat ea, fără a avea totuşi certitudinea că embrionii studiaţi prezintă o dezvoltare perfect similară celei din uterul unei femei.

„Ştiinţa deţine acum o metodă de studiere a unei perioade cheie a dezvoltării umane, care a fost, până în prezent, în mare parte necunoscută", a comentat dr. Peter Donovan de la Universitatea din California.

Din ziua a 14-a, embrionul se transformă într-o structură primitivă a omului, cu un cap şi o coadă, „ceea ce marchează", potrivit cercetătorului, "momentul din care embrionul poate fi considerat drept un individ" şi „chiar înainte de dezvoltarea creierului embrionar".

Metoda a fost experimentată anterior pe embrioni ai şoarecilor de laborator.