Propunerile au fost avansate în cadrul revizuirii regulamentului de la Dublin, ce reglementează soluţionarea cererilor de azil în Uniunea Europeană. 

Noul sistem de cote obligatorii de refugiaţi vine suplimentar faţă de cel adoptat în luna septembrie şi care prevede redistribuirea a 160.000 de migranţi. Mecanismul propus miercuri de Comisia Europeană are în vedere redistribuirea tuturor solicitanţilor de azil care vor ajunge de acum înainte în Uniunea Europeană. Sistemul ar urma să fie declanşat de îndată ce o ţară aflată în prima linie a sosirii migranţilor găzduieşte un număr de migranţi ce depăşeşte cu 50% cota ei de referinţă. 

Astfel, fiecărui stat membru al UE (cu excepţia Marii Britanii, Irlandei şi Danemarcei, care sunt scutite de la aplicarea deciziilor din domeniul JAI) i se va atribui o cotă obligatorie sub forma unui procent din totalul migranţilor extracomunitari veniţi în UE. 

Dacă un stat refuză să preia migranţii care îi vor fi repartizaţi conform acestui sistem, atunci acel stat va trebui, conform acestei propuneri, să plătească o amendă de 250.000 de euro pentru fiecare migrant, bani ce ar urma să fie alocaţi statului unde în final rămâne refugiatul respins. 

„Dacă un stat membru nu participă, atunci trebuie să le sprijine pe cele care o fac”, a spus, la o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care consideră că această plată este o formă de solidaritate prin finanţare. 

După modelul cotelor decise în septembrie, cotele permanente de refugiaţi vor fi calculate pe baza unui algoritm ce va lua în calcul populaţia fiecărei ţări, PIB-ul ei şi numărul de refugiaţi deja primiţi.